-
Σφολιάτα
Στην αρτοποιία, η σφολιάτα είναι μια ελαφριά, λεπιοειδής, διογκωμένη ζύμη που περιέχει διάφορα στρώματα λίπους και η οποία είναι σε στερεά κατάσταση στους 20 ° C. Σε ακατέργαστη μορφή, η σφολιάτα είναι ζύμη, η οποία απλώνεται με στερεό βούτυρο και κατ 'επανάληψη διπλώνεται και ξεδιπλώνεται (χωρίς να είναι αναμειγμένο το βούτυρο με τη ζύμη, καθώς αυτό θα κατέστρεφε την φυλλοποίηση) και χρησιμοποιείται για την παραγωγή σφολιατοειδών.
https://en.wikipedia.org/wiki/Puff_pastry
https://en.wikipedia.org/wiki/Pastry -
Πίτες
Η πίτα είναι προϊόν ζύμης από φύλλο (π.χ. ζύμη σφολιάτας) και γέμιση. Στην Ελλάδα η γέμισή της έχει συνήθως σαν βάση τυρί φέτα και αυγό και αποτελεί πολύ δημοφιλές πρόχειρο φαγητό. Πίτες παρασκευάζουν και συνοικιακοί φούρνοι, αν και κυρίως πωλούνται σε μικροκαταστήματα. Υπάρχουν διάφορα είδη ανάλογα με το φύλλο που χρησιμοποιείται, το σχήμα, τον τρόπο παρασκευής της και τη γέμιση. Φτιάχνεται σε ταψί, κατόπιν κόβεται σε κομμάτια και ψήνεται σε παραδοσιακό ή ηλεκτρικό φούρνο. Στην παραδοσιακή τυρόπιτα χρησιμοποιούνται λεπτά φύλλα ζύμης που γίνονται με τα χέρια, πράγμα που απαιτεί αρκετή δεξιοτεχνία και πείρα ή από έτοιμο φύλλο. Η παρασκευή της απαιτεί αρκετό χρόνο, ενώ στο ελληνικό τραπέζι, ιδιαίτερα σε σπίτια της υπαίθρου, η πίτα (κάθε είδους) μπορεί να αποτελεί και το κυρίως γεύμα. -
Τυρόπιτα
Η τυρόπιτα είναι πίτα από ζύμη (π.χ. ζύμη σφολιάτας) ή φύλλο και γέμιση με τυρί. Το τυρί που περιέχει της δίνει αλμυρή γεύση, η οποία πολλές φορές συνοδεύεται από πικάντικη σε συνδυασμό με διάφορα μπαχαρικά (π.χ. πιπέρι).
https://el.wikipedia.org/wiki/Τυρόπιτα
https://en.wikipedia.org/wiki/Tiropita -
Σπανακόπιτα
Η σπανακόπιτα είναι είδος πίτας αποτελούμενη από ζύμη ανοιγμένη σε φύλλα και γέμιση από ψιλοκομμένο σπανάκι, φέτα, κρεμμύδι ή φρέσκα κρεμμυδάκια, αυγό και καρυκεύματα. Η γέμιση είναι τυλιγμένη ή σε στρώσεις με φύλλο (κρούστας) ζύμης με βούτυρο ή / και ελαιόλαδο, είτε σε ένα μεγάλο ταψί από το οποίο οι ατομικές μερίδες κόβονται, ή διπλώνονται σε ατομικές τριγωνικές μερίδες (βλ. burek).
https://en.wikipedia.org/wiki/Spanakopita -
Στριφτόπιτες - Κιχί
Στριφτόπιτα , (άλλα ονόματα: σκοπελίτικη, γιαννιώτικη)
Συναντάται συχνά στις Βόρειες Σποράδες. Είναι τυρόπιτα σε φύλλο που έχει τυλιχτεί σπειροειδώς και στη συνέχεια τηγανιστεί. Στη Μακεδονία η μικρή στριφτή τυρόπιτα είναι γνωστή ως Κοζανίτικο "Κιχί" και ψήνεται στον φούρνο.Το μεγαλύτερο κιχί στον κόσμο παρασκευάστηκε στην Ελλάδα με βάρος 862 κιλά. -
Μπουρέκια
-
Κρεατόπιτα
Η κρεατόπιτα είναι μια πίτα με γέμιση από κρέας ή / και άλλα αλμυρά συστατικά. Κυρίως δημοφιλείς στην Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, οι κρεατόπιτες διαφέρουν από τις υπόλοιπες πίτες, με την έννοια ότι η ζύμη είναι συνήθως ευκολότερη στην παρασκευή της, σε αντίθεση με μια πιο συμβατική πίτα. -
Γεμιστή Σφολιάτα
Πρόκειται για μια πίτα . που παράγεται τοποθετώντας άψητη γέμιση - συνήθως κρέας τυριά ή και λαχανικά , σε έναν επίπεδο κύκλο ζύμης και ανοίγοντάς τον για να τυλίξει τη γέμιση, διπλώνοντας τις άκρες για να σχηματίσουν ένα σφράγισμα. Μετά το ψήσιμο, το αποτέλεσμα είναι ένα φουσκωμένο ημικυκλικό προϊόν.
-
Ρολό Ζύμης με γέμιση τυριών
-
Μηλόπιτα
Μια μηλόπιτα είναι μια τάρτα με φρούτα στην οποία το κύριο συστατικό γέμισης είναι τα μήλα.
http://en.wikipedia.org/wiki/Apple_pie -
Στρούντελ
Το στρούντελ (γερμαν:Strudel = δίνη) είναι ένα γλυκό με γεμιστή ζύμη. Η πιο γνωστή εκδοχή του γλυκού έχει ως βάση τα μήλα, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες και κανέλα. Σε γενικές γραμμές, το στρούντελ παρασκευάζεται με ζύμη σφολιάτα ή με ζύμη για στρούντελ. Το στρούντελ συνδέεται πιο συχνά με την αυστριακή κουζίνα, αλλά σήμερα αποτελεί ένα παραδοσιακό γλυκό της Γερμανίας, της Ουγγαρίας, της Σλοβενίας και του Νοτίου Τυρόλου της Ιταλίας.
https://el.wikipedia.org/wiki/Στρούντελ -
Spring Rolls
Τα σπρινγκ ρολς (αγγλικά: spring rolls ) είναι μια μεγάλη ποικιλία τυλιχτών γεμιστών εδεσμάτων. Το όνομα είναι μια κυριολεκτική μετάφραση του κινεζικού juǎn Chun (春卷) (ρολό της άνοιξης ή ανοιξιάτικο ρολό) που συναντάται στην Ανατολική Ασία και τη Νοτιοανατολική ασιατική κουζίνα. Παραδοσιακά σερβίρεται κατά το Κινέζικο νέο έτος και θεωρείται σύμβολο της άνοιξης.Το υλικό της περιτύλιξης, οι γεμίσεις και η τεχνική του μαγειρέματος που χρησιμοποιούνται, καθώς και το όνομα, διαφέρουν σημαντικά.
Τα σπρινγκ ρολ είναι δημοφιλέστατο ορεκτικό των κινεζικών εστιατορίων που βρίσκονται εκτός Κίνας.
Παρασκευάζεται με τα παρακάτω μηχανήματα -
Cigar Rolls
Το cigar roll είναι παρόμοιο με το spring roll και γίνεται όλο και πιο δημοφιλές στο Ισραήλ, την Ινδία, την Ιαπωνία, το Μαρόκο, την Κίνα, τις ΗΠΑ και τις ευρωπαϊκές χώρες. Λέγεται cigar roll επειδή το σχήμα του μοιάζει με ένα πούρο. Είναι τηγανητό με λαχανικά τυλιγμένα σε αυτό, μαζί με τεμαχισμένα καρότα, αυγά, κρεμμύδια, φασόλια λαχανάκια ή ό,τιδήποτε άλλο θέλετε. Στη νότια Ταϊβάν, τα συστατικά γενικά βράζουν ή ζεματίζονται σε σκέτο νερό. Μερικές φορές προστίθεται πολύ λεπτή λευκή ζάχαρη μαζί με σκόνη φυστικιού πριν τυλιχθούν όλα τα συστατικά. Αφού τυλιχθούν, τα βάζουμε σε καυτό λάδι και αρχίζει το τηγάνισμά τους σε χρυσό καφετί χρώμα πριν από το σερβίρισμα.
Παρασκευάζεται με τα παρακάτω μηχανήματα -
Καλτσόνε
Το καλτσόνε είναι ένα είδος πίττας ή διπλωμένη πίτσα. Έχει το σχήμα μισοφέγγαρου και παρασκευάζεται με ζύμη ψωμιού. Το καλτσόνε αναδιπλώνεται και γεμίζουν με υλικά που χρησιμοποιούνται και στην πίτσα. Το τυπικό καλτσόνε είναι γεμιστό με ντομάτα και μοτσαρέλα, και μπορεί να περιέχει άλλα συστατικά.
http://en.wikipedia.org/wiki/Calzone